BOZKIRLI MUSTAFENDİ (MUSTAFA PARLAKTÜRK)


1916 yılında Dere Köyü Demirci mahallesinde dünyaya geldi.Babası Abdülmuttalip Efendi,annesi Sorkun köyünden Halime hanımdır.Dedesi Mustafa efendi de köyünün değerli âlimlerindendi.

İlk tahsilini Dere'de yaptıktan sonra Çat'lı Hacı Hüseyin Efendi ile Dereli Ali Efendiden Arapça,Sarf,Nahiv,Fıkıh,Hadis,Tefsir,Akâid ve Kelâm dersleri aldı.Ayrıca Ali Rıza Efendi ile Ahırlı'lı Tevfik Bilge Hoca'dan yaklaşık on yıl daha dini ilimleri tahsile devam etti.

HEnüz 13 yaşında iken köy kâtipliği yapmaya başladı.

Askerlik arefesinde köyden ayrılarak Konya merkez köylerinde imam- hatiplik yapmaya başladı.Bu arada iki yıl boyunca Akşehirli namiyle maruf Hacı Ahmet Efendi'den de ilim öğrenmeye devam etti.

1944 yılında Hayroğlu köyünde görev alarak orada evlendi.

İstanbul Heybeliadada askerliğini yaparken bile ilim tahsilini düşünen Mustafendi Hocamız İstanbul müsevvidi Hâki Efendiden Farsça öğrenir.

askerlik dönüşü Konya merkeze gelerek Dolav'daki Hacı Veyis Camiinde görev alır.

1953 te merkez Vaizliğine getirildikten sonra bir taraftan Beyşehirli Müftü Abdullah Ulusoy'dan Mantık,felsefe ve Kelâm dersleri alırken bir taraftan da Müftülük İmtihan Komisyonu Başkanlığı ile Fetvâ Komisyonunun başına getirildi.

Çok iyi bir marangoz,mücellit ve saat tamircisi olan hocamızın fetvâ konusunda şöhreti bütün ülkeye yayılınca çeşitli illerden müslümanlar Konya'ya akın etmeye başladılar."Kolaylaştırın,zorlaştırmayın,Müjdeleyin,nefret ettirmeyin," diyen Peygamber Efendimizin Hadisini düstur edinerek sıkıntılı olan müslümanların meselelerini Ehl-i Sünnet mezheplerinin görüşlerine uygun fetvalarla çözüm bulması onun uzun yıllar bıkmadan usanmadan yaptığı ilim tahsilinin bir tezahürü oldu.

Bir taraftan da Kardeşi Mehmet Parlaktürk,Kayserili Hafız Halit,Çorumlu Hacı Ahmet Efendi ve bugünün fıkıh âlimi Hayreddin Karamanın yetişmesinde rol oynadı.

Plân ve prensip sahibi olup Pazartesi Kapu Camiinde FIKIH,Çarşamba Aziziye Camiinde TEFSİR ve Pazar günleri de Tahtatepen Camiinde HADİS dersleri yapardı.

"Kitap Kurdu " , "Ayaklı Kütüphane " lâkapları ile anılırdı.

1970 li yıllarda Konyaya gelen Meşhur Pakistanlı Profesör Muhammed Hamidullah'ın "ilmine hayran kaldım,keşke daha önce tanımış olsaydım" dediği rivayet olunur.

Dünyanın dört bir köşesinde yayınlanan bütün İslâmî Eserlerden anında haberdar olan hocamızın nadide eserlerden oluşan meşhur kütüphanesi 1979 yılında Konya Belediyesi tarafından mirasçılarından satın alınarak Koyunoğlu Müzesinde ilgilenen ilim erbabının hizmetine girdi.

En verimli çağında 63 yaşında şiddetli üre hastalığına yakalanıp bu dünyadan dâr-ı Bekâ'ya irtihal eden DERE köyümüzün medar-ı iftiharı BOZKIRLI MUSTAFA PARLAKTÜRK Selimiye Camiindeki cenaze namazını müteakip Üçler mezarlığına onu seven Konyalıların yoğun katılımıyla defnedildi.

Allah rahmet eylesin

yazarı:Basri Hasan Parlakturk

BOZKIRLI MUSTAFENDİ (MUSTAFA PARLAKTÜRK)  BOZKIRLI MUSTAFENDİ (MUSTAFA PARLAKTÜRK) Reviewed by Bozkır Dernekleri on 23:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.